Intresseklubben antecknar: Både DJIA och S&P 500 stängde på nya all-time-highs efter uttalanden från Janet Yellen som stärkte riskaptiten. På frågan om den tillträdande Fed-chefen såg några bubbeltendenser svarade hon att det inte finns några sådana tecken. Lite som när Ben Bernanke i januari 2008 sade att det var uteslutet med bankkrascher eftersom de ekonomiska förutsättningarna gjorde att systemet var självläkande, men det var ju i och för ett halvår innan Lehman tackade för kaffet och den amerikanska staten fick köra hjärt lungräddning på resten av bankerna och bolåneinstituten.
Antalet nyanmälda arbetslösa sjönk med 2000 personer föregående vecka samtidigt som konsumentförtroendet steg.
Wal-Mart redovisade försäljnings- och resultatsiffror i linje med förväntningarna medan Cisco kom med en sämre rapport än vad analytikerna hade förväntat sig.
Stockholmsbörsen: Gårdagens positiva gap såg jag som positivt om köparna inte släppte kursen under 1278 men redan vid 1282 sögs det lilla säljtryck som rådde upp. Enligt mig ett mycket positivt tecken. Stängningen vid 1289,2 motsvarade en uppgång med 1,1 procent och noterades på absolut dagshögsta. Som jag skrev igår morse fick vi en köpsignal en halvtimme innan onsdagsstängningen enligt WT3 och de som använde sig av D-stat klev alltså av igår kring 1289.
Den senaste veckan har jag varje dag skrivit: ”Den sammanlagda bilden är svårtolkad och vi ska hålla noggrann koll på att inte stödet vid 1270-1272 punkteras. 1296 men ännu hellre 1301 behöver tas ut innan vi ska fundera på att nästa uppgångsfas är inledd”.
De senaste dagarnas positiva omslagsformation precis vid 50-dagars medelvärde och golvet i den stigande kilen (tänk på att nivåerna alltid är en zon) ser jag som positivt men det är först nu som indexet närmar sig det område där vi tidigare sett köparna vackla och säljarna ta över. Så länge 1301 och 1270 inte tas ut kan vi räkna med fortsatta varannandagsrörelser och en svårhandlad börs.
Omsättningen igår var lägre än i onsdags och uppgick till 11,2 miljarder kronor vilket 3,6 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.
Alla sektorer stängde på plus igår. Bäst gick verkstad och basråvaror med uppgångar på 1,3 procent. Sämst gick teknologi som med minsta möjliga marginal lyckades hålla näsan ovanför nollan.
Totalt steg 301 aktier igår medan 193 stängde ner och 88 procent av largecapaktierna stängde på plus.
Det kan vara värt att nämna att ETF:en Xact OMXS30 var den högst handlade ”aktien” igår. Högst omsatta aktier igår blev Nordea där aktier för 727 miljoner kronor bytte ägare, därefter följde Electrolux B med 631 miljoner kronor och sedan Sandvik med totalt 615 miljoner kronors omsättning.
Bäst utveckling av aktierna som ingår i OMXS30 hade igår SSAB A (+2,5%) följt av Alfa Laval (+2,3%) och Sandvik (+2,3%). Sämst gick åter Electrolux B (-1,1%), Securitas B (-0,2%) följt av Ericsson B (-2,0%).
OMXS30 inför fredagen:
S&P 500 inför fredagen:
Bolagsrapporter idag:
– Black Earth Farming (kl 8.00), CTT Systems (kl 8.30), Nibe (kl 7.00)
– GN Store Nord
Stämmor, börshändelser och utdelningar:
– Anoto (extra stämma), Medcore (extra stämma)
– Black Earth Farming: webbsänd rapportpresentation/telefonkonferens kl 9.00
– Clas Ohlson: presenterar försäljningssiffror för oktober kl 8.00
– H&M: presenterar försäljningssiffror för oktober kl 8.00 rapportpresentation/telefonkonferens kl 9.00
– Nibe: kapitalmarknadsdag och telefonkonferens kl 9.00
– Enquest kl 10.30
– Kancera: planerad första dag för handel utan teckningsrätt i nyemission
– Lifeassays: första dag för handel utan uniträtter i nyemission
Håll koll på följande tider idag:
– Ekofin: finansministermöte i Bryssel
– SCB: industrins kapacitetsutnyttjande 3 kv kl 9.30
– SCB: industrins lager 3 kv kl 9.30
– SCB: produktion i näringslivet september kl 9.30
– Österrike: KPI oktober kl 10.00
– EMU: KPI oktober kl 11.00
– ECB: annonserar LTRO-återbetalningar kl 12.00
– USA: importpriser oktober kl 14.30
– USA: Empire Manufacturing index november kl 14.30
– USA: industriproduktion, kapacitetsutnyttjande oktober kl 15.15
– USA: grossistlager september kl 16.00
USA: Torsdagens första handelstimme var avvaktande mellan 1785 och 1780 men därefter kom utbrottet och därmed ett nytt ATH vid 1791 och stängningen vid 1790,6 motsvarade en uppgång med 0,5 procent.
I början av veckan skrev jag: ”Små kursstaplar är ofta en uppladdning inför större rörelser”. De enaste dagarnas gröna starka staplar är ett utmärkt exempel. Det är lätt att ryckas med och agera på denna typ av euforiska uppgång men jag hävdar med en dåres envishet att tajmingen är dålig, fortfarande. Som jag påpekat många gånger tidigare kommer utbrott från nuvarande nivå att leda till att många tvingas agera köpare för att stänga korta positioner. Det finns inget som antyder att vi ska gå kort men vi ska ändå ha is i magen och tajma våra entréer enligt de metoder vi använder.
Fed:s generösa stimulanspaket kommer troligtvis inte att trappas ned de närmaste månaderna och Janet Yellen anses av många som en ännu större pådrivare än Ben Bernanke. Att gå emot en tung elefant som Fed är en svår uppgift och chansartad.
Volymen var den högsta under den gångna veckan och 5 procent procent högre än det dagliga snitttet för de senaste tre månaderna.
Alla sektorer utom en stängde på plus under torsdagen. Bäst gick energi och basråvaror. Sämst och den enda som stängde med en marginell nedgång var teknologi.
Alla de fyra amerikanska IT-jättar som jag dagligen följer steg även under torsdagen. Apple steg med 1,4 procent till $528,2. Google steg med måttliga 0,3 procent och stängde på $1035,2. Nyintroducerade Twitter steg med 4,9 procent till $44,7 medan Facebook smög sig vidare upp med 0,6 procent och stängde vid $49,0.
Asien: Placerarkollektivet i Asien avslutar veckan på gott humör efter Janet Yellens officiella premiär i rampljuset. Hennes positiva inställning till att fortsätta stimulera ekonomin stärker riskaptiten. Japanska Nikkei stiger med 2 procent och noteras för första gången sedan maj över 15000-nivån och valutaparet USD/JPY över den magiska gränsen 100. Kinesiska Shanghai stiger med 3 procent och i Sydkorea noterar Kospi en uppgång med 1,8 procent.